Om AirAware

Många har som hobby att bygga båtar och modellplan, skapa glaskonst i tiffanyteknik eller tillverka smycken. Men den som inandas limångor och lödrök riskerar sin hälsa. Glaskonstnären Eva Anundi berättar här om arbetet med att ta fram rökutsugen AirAware.

Eva Anundi har egen ateljé på Ekerö där hon tillverkar tavlor och smycken samt ger kurser i stained glass och tiffanyteknik. Som glaskonstnär tillbringar hon många timmar vid sin lödkolv. Med tiden fick hon allt oftare problem med näsblod, yrsel och trötthet. Att andas in ångorna från lödrök är skadligt och till slut insåg hon att det var hennes älskade hobby som försämrade hälsan. I nästan tio år letade hon efter en rökutsug, lämplig för hobbyverksamhet.

”Jag sökte länge efter en bra rökutsug, men eftersom det inte fanns någon på marknaden bestämde jag mig för att tillverka en själv,” säger Eva Anundi.

Hon konstruerade en liten, behändig rökutsug för hobbyarbete. Den försågs med ett eluttag som fungerar när utsugen är påslagen där till exempel en lödkolv kan anslutas. Uppfinningen är patenterad, samt varumärkes-/mönsterskyddad i 127 länder.

Resultatet är AirAware, en smidig och lättanvänd liten rökutsug som minskar koncentrationen av de gaser och ångor samt den svets- eller lödrök som bildas vid lim- och lödningsarbete.

”Det räcker inte med skyddsglasögon, handskar och förkläde. Man måste även tänka på att skydda slemhinnor och lungor,” säger Eva Anundi.

AirAware säljs av bland annat hos butiken Material i Stockholm eller hos Sargenta AB i Malmö, www.sargenta.se . Den går också att köpa direkt från AirAware