AirAware – rökutsug

Hobbyn som skapade en bra arbetsmiljö
Över hela världen arbetar människor med att löda metaller av olika slag. En populär hobby är t ex glaskonst. När man jobbar med tiffanyteknik fogar man samman färgade glasbitar med kopparfolie som löds ihop med lod av tenn/bly. Resultatet är hantverksföremål som fantasifulla konstverk, blyinfattade fönster och vackra lampskärmar, s k Tiffanylampor i jugendstil med slingrande mönster, ofta inspirerade av naturen.

AirAware är en svensk uppfinning
Eva Anundi är glaskonstnär och ger kurser i stained glas och tiffanyteknik. Det blir många roliga timmar i ateljén. Men att andas in ångorna från lödröken är skadligt och med tiden fick hon allt oftare problem med näsblod, yrsel och trötthet. ”Jag sökte länge efter en bra rökutsug, som håller rent i min andningszon.” Eftersom det inte fanns och fortfarande inte finns någon på marknaden bestämde jag mig för att tillverka en själv,” säger Eva. Hon konstruerade en liten, behändig rökutsug för hobbyarbete. Den försågs med ett eluttag som fungerar när utsugen är påslagen där till exempel en lödkolv kan anslutas. Uppfinningen är patenterad, samt varumärkes-/mönsterskyddad i 127 länder. AirAware är en liten rökutsug för alla som löder och limmar och den är både är snygg och funktionell.

Lödkolven kopplas direkt till AirAware
AirAware kräver inte utsug eller någon annan installation än rummets egen ventilation. AirAware är utrustad med ett eluttag för direkt anslutning av lödkolven eller andra elhandverktyg. När AirAware är påslagen lyser den röda lampan och då fungerar både utsugen och verktyget. Det ökar säkerheten eftersom du inte glömmer att slå av verktyg och utsug när Du slutat arbeta.

FAKTA OM AIRAWARE:
Mått (l x b x h): 185 x 85 x 160 mm
Vikt: 0,7 kg
Sugförmåga: 46 m³/h
Rotation: 2350/2850 rpm
Effekt: 14,5 W
Spänning: 230 V / 50 Hz
Ljudnivå: 23 dB
Design: Eva Anundi, Ebo Ekerö AB